Teamke buzelhem
Image default
Dienstverlening

Ben Ik Depressief?

Ben Ik Depressief? Te Weten Komen Wat Normaal is

Als je je afvraagt “ben ik depressief,” voel je je waarschijnlijk droevig, moe of activiteiten die je eerst heel leuk vond, interesseren je niet meer zo veel. Miljoenen mensen krijgen elk jaar een depressie en over een heel leven, zal ongeveer 20 procent van de bevolking het minstens 1 keer meemaken. De ziekt wordt de “gewone verkoudheid” van de mentale gezondheidsproblemen genoemd omdat zoveel mensen het meemaken op een bepaald moment. 

Symptomen kunnen een droevig of down gevoel voor langer dan een paar dagen, veranderingen in slaappatroon (zoals te veel of te weinig slapen), moe voelen, veranderingen in eetlust of gewicht ervaren, een verminderde interesse in activiteiten die je eerst zo leuk vond en denken aan zelfmoord of andere symptomen zijn. De exacte combinatie van symptomen kan verschillen van persoon tot persoon dus één persoon kan slechts een aantal symptomen hebben terwijl anderen er veel van kunnen hebben. Het is ook belangrijk om te weten dat het van mild tot ernstig kan variëren. 

Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen meer de diagnose krijgen dan mannen. Dit kan komen door grotere hormonale veranderingen die vrouwen hebben bij zwangerschap, menstruatie en menopauze. Mannen krijgen ook vaker geen diagnose dan vrouwen, wat ook een effect heeft op de algemene statistieken. Depressieve mannen vertonen veel meer symptomen zoals woede, irritatie en drug- en alcoholverslaving dan vrouwen. 

Een andere groep waar snel overgekeken wordt en een groter risico heeft op depressie zijn oudere personen. In veel gevallen worden de symptomen als een deel van het ouder worden gezien. Oudere personen verliezen vaak andere mensen, leven alleen, hebben fysieke beperkingen en kunnen niet zo actief zijn als ze ooit waren.

Als je het gevoel hebt dat je depressief hebt, moet je je zorgen bespreken met een geliefde of vriend. Je moet ook professioneel advies over de symptomen die je hebt. Je dokter moet je kunnen doorverwijzen naar een gekwalificeerde psycholoog of psychiater als ze het gevoel hebben dat je symptomen niet op een fysieke ziekte wijzen. 

“Ben ik depressief” vragen kan een teken zijn dat je professioneel advies moet gaan zoeken. Als de vraag al in jou opgekomen is, kan je meer over depressie, de risicofactoren enzovoort leren en wat je ertegen kan doen. Lees meer over depressie op onze website – https://www.depsycholoog.nl/rotterdam/.

https://www.depsycholoog.nl/rotterdam/