Teamke buzelhem
Image default
Dienstverlening

Tandenpoetsen: een effectieve methode voor een goede mondhygiëne

Tandenpoetsen is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse hygiëne om ziekten en problemen in de mond te voorkomen. Goede gewoonten zijn essentieel voor het behoud van de gezondheid en kracht van de tanden. Hier volgen enkele tips om de tanden zo goed mogelijk te poetsen. Voor een gericht advies over de mondzorg kun je altijd terecht bij tandarts Rotterdam

De beste manier om de tanden te poetsen

Houd de tandenborstel in een schuine hoek ten opzichte van het tandvlees en maak zachte, kleine bewegingen. Het is belangrijk om niet meteen na het poetsen de mond met water te spoelen of iets te drinken. Laat in plaats daarvan de fluoride op de tanden inwerken. Voor mensen met een beugel is het extra belangrijk om de tanden goed schoon te houden. Speciale kleine borstels en regelmatige mondspoelingen met fluoride kunnen helpen om onder de beugel te komen. 

De juiste tandenborstel 

Als het gaat om elektrische tandenborstels of gewone tandenborstels is er geen goede of foute keuze, maar soms kan een elektrische tandenborstel resulteren in zachter en effectiever poetsen. Een basisregel is echter om altijd een tandenborstel te kiezen met zachte of middelharde borstelharen, omdat deze zachter zijn voor het tandvlees en de kans op beschadiging van het glazuur verkleinen. Het vervangen van tandenborstels moet gebeuren wanneer de borstelharen buigen, of minstens elke drie maanden. Naast de tandenborstel is het belangrijk om hulpmiddelen te gebruiken om tussen de tanden te reinigen. Twee veel voorkomende voorbeelden zijn tandenstokers en interdentale ragers. Tandenstokers worden gebruikt om voedselresten en tandplak tussen de tanden te verwijderen, terwijl een interdentale rager zelfs minder toegankelijke plaatsen kan bereiken voor een grondigere reiniging. 

Het tandglazuur 

Het glazuur is de buitenste, beschermende laag op de tanden. Om een ​​sterk en gezond glazuur te behouden is een goede mondhygiëne van groot belang. Regelmatig tandenpoetsen, gebruik van fluoride en het vermijden van bepaalde voeding zijn belangrijke aspecten voor het behoud van een gezond gebit. Een belangrijk onderdeel van de mondhygiëne is twee keer per dag je tanden poetsen. Dit moet gebeuren met een tandpasta die fluoride bevat. Fluoride versterkt het glazuur en voorkomt cariës, waardoor de kans op gaatjes in de tanden kleiner wordt. Interdentaal poetsen met een interdentale rager, bij voorkeur gedrenkt in fluoridetandpasta, helpt ook om de tanden effectief te reinigen en te beschermen. Dieet speelt ook een grote rol bij het behoud van het glazuur. Zuurhoudende voedingsmiddelen kunnen schade aan het glazuur veroorzaken, en moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Een gebalanceerd dieet waarbij de inname van suiker en zuur wordt beperkt, zal zowel de gezondheid van het glazuur als de algehele mondgezondheid ten goede komen.