Teamke buzelhem
Image default
Gezondheid

Wat zijn de kosten van een AED?

Waarom zou je een AED kopen als ze zo duur zijn? In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 16.000 mensen een hartstilstand. Hierbij is er vaak sprake van een circulatiestoornis: een hartritmestoornis die het hart laat stoppen. Een hartaanval dus. Wanneer het hart stilvalt, wordt er geen zuurstof en geen bloed meer rondgepompt. Wil je het hart weer normaal laten kloppen, dan is het gebruik van een AED de enige oplossing, maar dan moetje wel eerst een AED kopen. Diverse instanties in Nederland willen dat AED’s zoveel mogelijk beschikbaar zijn in openbare ruimtes en op de werkvloer, dit zijn de plekken waar het vaakst een hartstilstand voorkomt. Wanneer iemand met een hartstilstand binnen 6 minuten is geholpen is de overlevingskans 70% groter dan bij iemand die niet binnen 6 minuten is geholpen. Een AED apparaat wordt ongeveer in 8 tot 10 jaar afgeschreven.

Een AED kopen kan levens redden

Dat een AED levens kan redden weten we allemaal, zoals hierboven vermeld staat wordt de overlevingskans aanzienlijk vergroot wanneer iemand binnen 6 minuten geholpen wordt. Maar waarom zijn er dan zo weinig AED’s beschikbaar in bijvoorbeeld woonwijken? Dit komt onder andere doordat AED’s zo duur zijn en de overheid heeft nog een apart potje gemaakt voor dit probleem. Zodoende investeren buurten steeds meer in een buurt AED door een AED samen met de buurt te kopen. Deze wordt dan in een centrale omgeving opgehangen in de buurt zodat iedereen er even snel bij kan zijn wanneer dit nodig is. Een AED kopen kan dus zeer zeker levens redden en misschien zelfs wel je eigen. Het Rodekruis en andere instanties hebben inzamelingsacties voor buurten opgesteld die samen een AED kopen of willen gaan kopen. Tegenwoordig kijken we steeds meer naar ons zelf, maar het wordt ook weer tijd dat we naar de mensen om ons heen gaan kijken en voor elkaar gaan zorgen.