Teamke buzelhem
Image default
Hobby en vrije tijd

Vaarbewijs

Als u met een wat grotere boot wil varen en die zelf wil besturen, moet u beschikken over een vaarbewijs. De Belgische term hiervoor is stuurbrevet. Dit bewijs of brevet krijgt u als u heeft aangetoond te beschikken over de benodigde theoretische kennis m.b.t. het varen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de regels die te maken hebben met voorrang verlenen op het water.

Het klinkt misschien gek maar om dit bewijs te halen, hoeft u geen praktijkexamen af te leggen. Alleen als u het beperkt groot vaarbewijs wil halen, is een praktijkproef wel verplicht. Maar dan hebben we het over boten van minimaal 20 meter lang.

Verschillende type vaarbewijzen

Er zijn namelijk verschillende vaarbewijzen. Het grote heeft u nodig voor het besturen van schepen van 40 meter en langer. Het beperkte grote is bedoeld voor diegenen die schepen van tussen de 20 en 40 meter lengte willen besturen. Daarnaast bestaat er een apart bewijs voor het varen met pleziervaartuigen van 25 tot 40 meter: het groot pleziervaartbewijs. Tot slot, en dat is de bekendste categorie, is er het klein vaarbewijs. Onder de diverse vaarbewijzen vallen overigens meer categorieën, die we hier niet noemen.

Heerlijk door de grachten

Wilt u dus met uw sloepje door de grachten varen, dan heeft u geen bewijs van vaarbekwaamheid nodig. Vaart u met een klein pleziervaartuig over de Nederlandse rivieren, dan geldt hetzelfde. Wel is het uiteraard verstandig (en belangrijk i.v.m. veiligheid) dat u op de hoogte bent van bepaalde regels op het water. Daarnaast is het hebben van een bewijs erg handig als u van plan bent ook met wat grotere bootjes het water op te gaan. De opgedane kennis is nooit weggegooid geld.