Teamke buzelhem
Image default
Bedrijven

Hoe voorkom je een stroomstoring

Niets is zo vervelend als een stroomstoring, omdat je de hele dag stroom gebruikt voor allerlei verschillende dingen in je huis. maar een stroomstoring is natuurlijk niet helemaal te voorkomen, toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het risico minder groot te maken, en de storing te beperken. Het is bijvoorbeeld verstandig om alleen apparaten aan te schaffen die een CE-label. Een CE-label laat zien of een apparaat aan de minimale eisen voldoet voor elektriciteitskabels. Het is nog beter om alleen apparaten aan te schaffen met een KEMA of VDE-keurmerk aan te schaffen. apparaten met een goed keurmerk verminderen de kans op een stroomstoring, dit komt omdat de apparaten uitvoerig zijn getest. Verder is het ook handig als je je elektra regelmatig controleert op schade als je de kans op een storing wilt beperken.

Hoe wordt een stroomstoring veroorzaakt

Een stroomstoring kan veel verschillende oorzaken hebben. Een blikseminslag kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de elektriciteit in je woning uitvalt. Het kan ook zo zijn dat er een storing is aan het elektriciteitsnetwerk in je regio. Dit komt echter niet vaak voor. In de meeste gevallen wordt een stroomstoring namelijk veroorzaakt door een kortsluiting. Wanneer er iets niet goed gaat binnen in een apparaat dan zorgt dat voor een kortsluiting. Dit gebeurd om gevaarlijke situaties zoals brand te voorkomen. Alleen als de kortsluiting is verholpen of als de stekker eruit wordt gehaald, dan kun je weer stroom gebruiken.

Stroomstoring in elektrische installatie

Kortsluiting mag dan de grootste oorzaak in je huis zijn voor een stroomstoring, maar dat wil niet zeggen dat dat altijd de oorzaak is van de stroomstoring. het kan ook zo zijn dat er een storing zit in je elektrische installaties. Ga in dat geval niet je installatie openen en het probleem zelf proberen op te lossen, maar schakel hiervoor een elektricien in. Een elektricien heeft er veel verstand van en weet precies waar hij het probleem in de installatie moet verhelpen.