Teamke buzelhem
Image default
Meubels

Vier tips voor slechte slapers

Lig jij ook elke nacht uren te woelen voor je in slaap valt? Of heb je problemen met doorslapen of diep slapen? In dit artikel delen we vier tips voor slechte slapers.

Is je temperatuur goed?

Om lekker te kunnen slapen moet je zo min mogelijk stress ervaren. Dat draait niet alleen om stress in je hoofd, maar ook om stress in je lichaam. Wanneer je lichaam niet warm genoeg is, of juist te warm, kan je niet goed slapen. Heb jij het vaak koud ‘s nachts? Misschien helpt het om te slapen met een dikke pyjama, een warme kruik of warmtedekens. Als je het juist vaak te warm hebt, zet dan eens een raampje open in de nacht.

Ga slim om met fysieke activiteit

Veel bewegen is goed voor je! Maar zorg dat je laat op de avond niet nog fanatiek gaat sporten. Probeer daar minstens drie uur voor je gaat slapen mee te stoppen. Een wandeling kan wel en kan zelfs bevorderend werken voor de nachtrust. Zorg dat je hartslag vooral niet te veel omhoog gaat, want je lijf heeft de tijd nodig om tot rust te komen.

Ga slim om met je voeding

Ook je eetpatroon kan invloed hebben op je slaapritme. Veel rauwe ui en knoflook maakt bijvoorbeeld bij veel mensen dat ze slechter slapen. Ga nooit met honger slapen, maar ga ook nooit slapen met een vol gevoel. Probeer niet meer te snacken een uur voordat je gaat slapen. Cafeïne is na vijf uur in de middag eigenlijk al een no go, terwijl kruidenthee juist de slaap kan bevorderen.

Ontspannende oefeningen

Om je lichaam in rust te brengen, zodat het kan slapen, zijn er ook een aantal ontspannende oefeningen die je kunt doen. Ga bijvoorbeeld op Youtube eens op zoek naar meditaties, bodyscans of geleide yoga Nidra. Deze oefeningen brengen je lichaam helemaal tot rust. Wanneer je dit een aantal weken achter elkaar doet voor je gaat slapen, zal je lichaam uiteindelijk ook zonder die oefeningen makkelijker tot rust komen. Een professional kan je eventueel ook helpen met het juist uitvoeren van deze oefeningen en echt goed leren ontspannen.