Teamke buzelhem
Image default
Auto’s en Motoren

De olie van je auto checken: waarom het belangrijk is

Er zijn verschillende soorten olie in een auto te vinden. De meeste bekende is de motorolie, die helpt met het goed laten werken van de motor. Daarnaast heb je ook olie in de versnellingsbak. Beide soorten olie worden ververst wanneer je een beurt laat doen, maar dit betekent niet dat eventuele problemen met de olie opgelost worden. Olie kan al gauw gaan vervuilen, waardoor het kan voorkomen dat jouw versnellingsbak of motor kapot gaat. Daarbij kan het ook voorkomen dat de motor dusdanig veel olie verbruikt, dat hij droog komt te staan. Weten wat je moet doen om olieproblemen tegen te gaan? Lees dan even verde

Laat de automaat spoelen

De eerste tip is om de automaat te laten reinigen. Dit kun je doen door de olie eruit te laten lopen en nieuwe olie toe te voegen, maar dit kan ertoe leiden dat een deel van de oude olie  blijft zitten en zich mengt met de nieuwe olie, of dat het achterblijft in de warmtewisselaar of koppelomvormer. Deze oude olie zit vol met vocht en zal kleine deeltjes bevatten, waardoor het niet meer goed smeert en daardoor schadelijk kan zijn voor de versnellingsbak. Daarom is het belangrijk om de automaat met regelmaat te laten spoelen. Een automaat spoelen houdt in dat alle oude olie er goed uitgespoeld wordt, zodat er minder slijtage zal optreden doordat er oude olie in de versnellingsbak blijft zitten.

Controleer de olie

Een andere olie die voor problemen kan zorgen is de motorolie. Het controleren van de olie van de motor is dan ook erg belangrijk. Dit is iets wat je zelf makkelijk kunt doen. Het is vooral belangrijk om met regelmaat olie te peilen wanneer je net een tweedehands auto hebt gekocht. Zo weet je wat de auto ongeveer verbruikt en wat dus normaal is. Het gaat om een hoog olieverbruik wanneer er meer dan een liter per 2000 kilometer wordt verbruikt. Dit komt vooral voor bij TFSI en TSI motoren uit 2008 tot 2012. Vooral de hatchbacks van Volkswagen, Audi, SEAT en Mini staan erom bekend dit probleem te hebben. Peil dus met regelmaat de olie, zodat je weet waar je aan toe bent en op tijd kunt bijvullen.