Teamke buzelhem
Image default
Energie

Wat een feest! Maar nu de groepenkast vervangen…

De tentamens en examens zijn voorbij? Belangrijke gebeurtenis vieren? Verjaardag? Dat is natuurlijk een feestje waard! Laat die slingers, ballonnen en versiering maar komen! De avond wordt steeds gezelliger, en er worden steeds meer drankjes geschonken. Er zijn veel mensen en de sfeer wordt bonter en bonter. Mensen laten trucje zien en vertellen de ene grap na de andere. Ze proberen de nieuwe stereo uit, en tegelijkertijd is men snacks aan het frituren en iemand anders haar haar aan het föhnen en BOEM; de stroom is uitgevallen. Dat wordt de groepenkast vervangen! Of toch niet?

Overbelasting in de groepenkast

Als er te veel elektrische apparaten tegelijkertijd op één groep zijn aangesloten, of wanneer de stroom naar een apparaat groter is dan het apparaat aankan kan er overbelasting plaatsvinden. Er kan zelfs brand ontstaan, wanneer de elektrische draden te heet worden. Hiertegen is echter wel een oplossing; de installatie automaat schakelt automatisch uit wanneer er overbelasting plaatsvindt. Elektrische apparaten worden op deze installatieautomaat aangesloten. Dit onderdeel van de groepenkast vormt dan ook, samen met de aardlekschakelaars, het belangrijkste onderdeel van een groepenkast. 

Van stoppen naar automaten

Vroeger zeiden mensen nog wel; de stoppen zijn doorgeslagen! Maar tegenwoordig, in moderne huizen, zijn de stoppen vaak vervangen door automaten. Wanneer er te veel stroom komt te staan op een stop, smelt een draadje, wat ervoor zorgt dat de stroom wordt doorbroken en dat doet een stop doorslaan. Nadat een stop is doorgeslagen kan je hem niet meer repareren, en moet er een nieuwe stop geplaatst worden. Bij de automaten die de meeste huizen tegenwoordig hebben schakelen die automatisch uit wanneer er te veel stroom doorheen loopt. Na een kwartiertje is de automaat weer afgekoeld, en kun je hem weer inschakelen. Het is dus niet nodig om de hele groepenkast te vervangen wanneer de stroom is uitgevallen tijdens een feestje; gewoon de automaat weer inschakelen 😉