Teamke buzelhem
Image default
Eten en drinken

Sportprestaties onder een koolhydraatarm dieet

Het is al een lange tijd het gezegde dat je koolhydraten nodig hebt om te sporten en goed te kunnen presteren, maar recente studies tonen nu iets anders aan.

In feite hebben een aantal topatleten aanbevolen om de koolhydraat inname laag te houden om beter te presteren in hun trainingen en prestaties. Onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat koolhydraatarme diëten geen belemmering vormen voor lichaamsbeweging en intensieve sporten.

 

Hardlopers en koolhydraten

Een van de vele voorbeelden is een onderzoek uit 2015 waarin twee teams van competitieve hardlopers tegen elkaar werden opgezet. Het eerste team van 10 aten een dieet waarin koolhydraten 60% van hun calorieën uitmaakten, dus een koolhydraatrijk dieet. Het andere team van 10 at een koolhydraatarm dieet waarin slechts 10% van de calorieën uit koolhydraten kwam en een groot deel uit eiwitrijke producten. De resultaten waren schokerend, de lopers kregen elks de taak om 3 uur te rennen terwijl dat hun vermogen om vet te verbranden werd gecontroleerd.

De resultaten toonden aan dat de hardlopers op een koolhydraatarm dieet niet alleen perfect in staat waren om drie uur achter elkaar te rennen, ze verbrande ook meer lichaamsvet dan het koolhydraatrijke team. Dus de gewone gedachtengang van, topsport lukt alleen op een koolhydraatrijk dieet, is duidelijk niet waar.

Het menselijk lichaam kan op een aantal manieren zonder koolhydraten sporten aan.

Ten eerste is er de suiker die we in onze spieren opslaan als glycogeen. Het maakt niet uit of je een koolhydraatarm of een koolhydraatrijk dieet volgt, hoe dan ook, je lichaam zal een overvloedige voorraad opgeslagen glycogeen behouden die beschikbaar zal zijn om in te tappen tijdens het sporten.

Ten tweede, zoals we hiervoor hebben gezien met het voorbeeld van de hardlopers, kan het lichaam ook lichaamsvet verbranden voor energie tijdens het sporten.

Dus als je al een hele tijd zit te denken aan het starten van een koolhydraatarm dieet maar je altijd vreesde hoe het je sportprestaties ging beïnvloeden, geen stress, zolang dat je voldoende gezonde voeding naar binnen krijgt dat eveneens dan wel geen hoog koolhydraat gehalte heeft zul je nog steeds top kunnen presteren. En misschien haal je er zelfs meer uit doordat je meer lichaamsvetten gaat verbranden voor energie!