Teamke buzelhem
Image default
Entertainment

Wat zijn de voordelen van teambuilding?

Over het nut van teambuilding zijn boeken vol geschreven en de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt georganiseerd onder de noemer teambuilding. Van vlotten bouwen tot bomen knuffelen en van over kolen lopen tot een ijsbad nemen. De vraag is wat brengt teambuilding jou en je team kan brengen en hoe je daar ook na een team dag nog profijt van kan hebben. Het antwoord geven we je in dit artikel. We gaan in op de voordelen van teambuilding en waarom een dag eens iets anders doen dan gewoon samen werken zo heilzaam is voor iedereen.

Samen sta je sterk

Tijdens een teambuilding activiteit ontdek hoe je de onderlinge samenwerking in een team is. Vertrouwen mensen elkaar en durven ze op elkaar te leunen? Is er openheid en eerlijkheid, de bereidheid om elkaar te helpen of gaat ieder voor zijn/haar eigenbelang? Laten je teamleden elkaar in hun waarde of vertonen sommigen haantjesgedrag waardoor anderen zich terugtrekken? Mensen laten zien wat ze op de werkvloer ook doen. Tijdens een gezamenlijke activiteit kun je allerlei patronen van de groep en de afzonderlijke individuen blootleggen en bespreekbaar maken. Met die inzichten kunnen mensen ander gedrag kiezen en beter gaan samenwerken.

Leer je mensen beter kennen door teambuilding

Als je samen deelneemt aan een dag teambuilding leer je elkaar op een andere manier kennen en is er ruimte om eens over andere zaken te praten dan alleen werk. Daarbij is er even de druk van het werk niet en is er ruimte om op een andere manier met elkaar verbinden. Dat maakt een team hechter en kweekt begrip voor elkaar. Als een collega je vertelt dat ze net haar vader heeft verloren, dan snap je beter waarom ze de afgelopen weken wat afwezig was en fouten maakte die je niet van haar gewend was. Je leert de mens achter de collega beter kennen en dat schept een band.

Ontdek verborgen talenten

Door een teambuilding activiteit kun je zo maar allerlei verborgen talenten ontdekken bij je medewerkers die je op de werkvloer nog niet hebt gezien. Soms simpelweg omdat hun functie dat niet toelaat. Zo kan een stille medewerker van de financiële administratie zich ontpoppen tot een briljante trouble shooter en probleemoplosser en kun je die kwaliteiten ook binnen de organisatie benutten. Daarnaast zie je wie de geboren leiders zijn en potentie hebben om door te groeien binnen de organisatie. Hou je ogen en oren open en zie hoeveel verborgen talent je in huis hebt om te benutten.

Creëer een dreamteam door teambuilding

Als je goed oplet tijdens de teambuilding dan zie je precies of je de juiste mensen op de juiste plek hebt zitten of niet. Als mensen op de juiste plek zitten dan is er flow binnen de organisatie en functioneert het team moeiteloos. De mensen zijn blij en doen hun werk met plezier omdat ze de ruimte hebben om te doen waar ze goed in zijn en wat hen voldoening brengt. Zitten er mensen die niet tot hun recht komen op een bepaalde plek? Kijk hoe je ze kunt helpen om meer tot bloei te komen en hun talenten te benutten.