Teamke buzelhem
Image default
Bedrijven

De EHBO-cursus opfrissen: het belang van EHBO voor bedrijven

De EHBO cursus kennen we allemaal wel. EHBO cursussen zijn van cruciaal belang om mensen de basistechnieken bij te leren van het verlenen van eerste hulp bij ongevallen. In noodsituaties kan goed getraind personeel dat een EHBO cursus heeft gevolgd, snel en efficiënt optreden als dat nodig is. Zowel binnen bedrijven, de overheid als op straat heeft het fenomeen van de EHBO-cursus zijn grote meerwaarde in de afgelopen decennia al tienduizenden keren bewezen.

Maar wat maakt deze cursussen op het gebied van EHBO nu precies zo interessant en belangrijk? En waar moet u op letten als u binnen uw eigen onderneming personeelsleden wilt laten trainen door het volgen van een EHBO cursus?

 

De meerwaarde van een EHBO cursus binnen bedrijven

Elk jaar gebeuren er in ons land honderdduizenden, vaak kleinere maar soms ook grotere ongelukken in en rond huis en ook in bedrijven. Dit leidt tot gewonden en soms zelfs tot dodelijke ongelukken. Een EHBO cursus volgen biedt hiervoor een oplossing en kan levensreddend zijn in tal van situaties.

In Nederland behoort het volgen van cursussen op het vlak van EHBO niet tot de ingesleten gewoonten. En dat is jammer, want ieder jaar vallen hierdoor onnodig veel slachtoffers. Anders is de situatie in een land als Noorwegen, waar maar liefst 95 procent van de volwassen bevolking een cursus op het gebied van EHBO heeft gevolgd. Gebeurt er dan iets, dan is er snel en altijd hulp op maat beschikbaar bij ongelukjes en calamiteiten. In Duitsland ligt het percentage EHBO’ers met 80 procent van de volwassen bevolking ook relatief hoog. Nederland loopt achter: hier heeft slechts 3 procent een EHBO-diploma.

 

Belangrijke aandachtspunten voor ondernemers

Op de werkvloer is een minimaal percentage BHV’ers met een EHBO-diploma verplicht gesteld door de ARBO. Krijgt iemand op het werk een beroerte, hartaanval of doet zich een bepaald ongeval voor, dan moet er altijd een EHBO’er in de buurt zijn die directe hulp kan verlenen. Bekijk wat er mogelijk is qua cursussen op het gebied van EHBO voor jouw werknemers. Daarbij vinden er periodiek herhalingscursussen EHBO plaats. Ook die zijn verplicht.